فهرست مطالب

تغذیه آبزیان - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1401)

فصلنامه تغذیه آبزیان
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • معصومه ماچانلو*، علی حاجی بگلو، عبدالمجید حاجی مرادلو صفحات 1-9
    پروبیوتیک ها به عنوان جایگزینی برای مواد شیمیایی و آنتی بیوتیک ها ثابت کرده اند که در ارتقای آبزی پروری موفق موثر بوده اند، زیرا دارای توان بالقوه بهبود کیفیت آب، افزایش تحمل به استرس و افزایش کیفیت ذخایر تولیدی هستند. هدف این تحقیق بررسی تاثیر افزودن Lactobacillus rhamnosus PTCC 1637 به آب پرورش ماهی بر بافت روده بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) بود. این بررسی در سه گروه شامل 1: تخم چشم زده؛ 2: آلوین؛ و 3: بچه ماهی با غلظت های 106×1 و 107×1 باکتری در میلی لیتر آب پرورشی و شاهد (بدون دریافت باکتری) انجام شد. غلظت های مذکور از باکتری، در گروه 1 در روزهای 1، 3 و 5؛ در گروه 2 به صورت دو روز در میان و در گروه 3 از روز 1 تا 20 یک روز در میان، و از روز 20 تا 60 هر 4 روز یک بار به آب افزوده شد. نتایج نشان داد که بیشترین درازا (20/247 میکرومتر) و پهنای پرزهای روده (6/70 میکرومتر) مربوط به گروه تخم های چشم زده در روز 1 تا 60 و کمترین (پهنا: 2/59 و درازا: 08/201 میکرومتر) آن مربوط به گروه شاهد بود. تفاوت معنی داری بین میانگین پهنا و درازای پرزهای روده در دیگر تیمارها با شاهد مشاهده نشد. در مجموع، استفاده از باکتری در گروه تخم های چشم زده (روز 1 تا 60 در غلظت CFU/mL  107) نسبت به گروه آلوین و بچه ماهی نتیجه مطلوب تری را نشان داد. در نهایت، افزودن مستقیم پروبیوتیک به آب پرورشی شیوه ای اثرگذار بود و موجب بهبود وضعیت ریخت شناسی روده بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان شد.
    کلیدواژگان: آلوین، بچه ماهی، باکتری، پروبیوتیکت، تخم چشم زده، روده
  • عسل دباغ*، حسین اورجی، عبدالصمد کرامت امیرکلایی، زربخت انصاری صفحات 11-24

    در مطالعه کنونی اثرات پروبیوتیک در قزل آلای رنگین کمان تغذیه شده با سطوح مختلف سویا (صفر، 20 و 40%) بر فراسنجه های خونی و ایمنی بررسی شد. 300 بچه ماهی (2/0 ± 05/20 گرم) با تراکم 25 عدد در 12 مخزن به مدت 90 روز ذخیره سازی شدند. در روزهای صفر، 45 و 90 خون گیری از ماهیان انجام و شاخص های خونی و ایمنی ارزیابی شدند. طبق نتایج شاخص های خونی در روز 45، ماهیان تغذیه شده با جیره فاقد سویا بیشترین تعداد گلبول سفید و درصد هماتوکریت را نشان دادند (05/0<p). در روز 90، بیشترین تعداد گلبول قرمز در جیره های فاقد سویا و 20% سویا حاوی پروبیوتیک به دست آمد (05/0<p). تعداد گلبول سفید با افزودن پروبیوتیک به سطوح مختلف سویا به طور معنی دار افزایش یافت (05/0<p). غلظت های هماتوکریت و هموگلوبین در ماهیان تغذیه شده با 40% سویا کاهش یافت (05/0<p). همچنین، در روز 90 اثرات متقابلی بین سویا × پروبیوتیک در تعداد گلبول های سفید مشاهده شد (05/0<p). طبق نتایج شاخص های ایمنی در روز 45، انفجار تنفسی نوتروفیل (NBT) با افزودن پروبیوتیک به درصدهای مختلف سویا افزایش یافت (05/0<p). مقادیر IgM و C3 با افزودن پروبیوتیک به سویای صفر و 20% به طور معنی دار ارتقا یافتند (05/0<p). در روز 90، NBT در تیمارهای فاقد سویا (پروبیوتیک صفر و 1) و سویای 20% حاوی پروبیوتیک به طور معنی دار بالاتر از دیگر تیمارهای آزمایشی بود (05/0<p). افزودن پروبیوتیک به جیره سویای صفر و 20% سبب افزایش مقادیر لیزوزیم، IgM، C3 و C4 شد (05/0<p). علاوه بر این، اثرات متقابل بین سطوح سویا و پروبیوتیک بر شاخص های ایمنی نشان دهنده تاثیر معنی دار بر NBT در روز 90 بود (05/0<p). با توجه به نتایج می توان بیان کرد که L. plantarum با تحریک ایمنی به جبران تاثیرات منفی جایگزینی سویا بر شاخص های خونی و ایمنی کمک کرده و لذا جایگزینی مقادیر بالای سویا بدون استفاده از پروبیوتیک توصیه نمی شود.

    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، کنجاله سویا، Lactobacillus plantarum، انفجار تنفسی نوتروفیل، فراسنجه های خونی، ایمنی شناسی
  • سهیل بازاری مقدم*، فروزان باقرزاده لاکانی، جلیل جلیل پور، مهدی معصوم زاده، علیرضا شناور ماسوله صفحات 25-39

    این تحقیق برای ارزیابی اثرات دو نوع عصاره پودری سرخارگل (Echinacea purpurea) و سیر (Allium sativum) بر شاخص های رشد و میزان بازماندگی بچه فیل ماهی (Huso huso)، طی دوره پرورش دو ماهه انجام شد. به این منظور، 210 عدد فیل ماهی با میانگین وزنی 26/0 ± 74/27 گرم به طور تصادفی در 21 مخزن فایبرگلاس نیم تنی در 7 تیمار مختلف با سه تکرار شامل یک گروه شاهد و 3 گروه آزمایشی از مقادیر مختلف عصاره پودری سرخارگل (250، 500 و 1000 میلی گرم) و 3 گروه آزمایشی از مقادیر مختف عصاره پودری سیر (250، 500 و 1000 میلی گرم) در یک کیلوگرم غذا توزیع شدند. در پایان دوره پرورش در میانگین وزن نهایی، میانگین درازای نهایی، زی توده نهایی، تولید نهایی، افزایش وزن ماهی، میانگین رشد روزانه، درصد افزایش وزن بدن و نرخ رشد ویژه فیل ماهیان بین تیمارها و شاهد اختلاف معنی دار آماری مشاهده شد (05/0>p) و این شاخص ها در تیمار ها نسبت به شاهد روند افزایشی داشت و در تیمار 6 (1000 میلی گرم عصاره پودری سرخارگل در کیلوگرم غذا) به شکل معنی داری بیش از دیگر تیمار ها بود و ضریب تبدیل غذایی نیز در این تیمار به شکل معنی داری نسبت به دیگر تیمار ها کاهش داشت (05/0>p). در میزان آنزیم های ALP و LDH نیز اختلاف معنی داری بین تیمارها و گروه شاهد مشاهده شد (05/0>p). بیشترین میزان آنزیم ALP در گروه شاهد و تیمار 6 و کمترین میزان آن در تیمار 4 (250 میلی گرم عصاره پودری سرخارگل در یک کیلوگرم غذا) وجود داشت (05/0>p). بیشترین میزان آنزیم LDH نیز در گروه شاهد و تیمار 6 مشاهده شد، اما میزان آنزیم های ALT و AST بین تیمارها و گروه شاهد اختلاف معنی دار نداشت. نتایج این تحقیق نشان داد که افزودن 1000 میلی گرم عصاره پودری سرخارگل در کیلوگرم غذا بهترین عملکرد را در بهبود شاخص های رشد و آنزیم های کبدی فیل ماهی داشته است.

    کلیدواژگان: فیل ماهی، عصاره سرخارگل، عصاره سیر، رشد، آنزیم های کبدی
  • محسن اصغری، سکینه یگانه*، محمود حافظیه صفحات 41-56
    فناوری بایوفلاک فناوری برای حفظ کیفیت آب از طریق جذب نیتروژن آب و تبدیل آن به پروتیین میکروبی است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر افزودن ریزجلبک های Nannochloropsis oculata و Isochrysis galbana بر ترکیب بیوشیمیایی بایوفلاک تولیدی و ترکیب بدنی فیله ماهی تیلاپیای نیل (Oreochromis niloticus) بود. این مطالعه با 5 تیمار شامل گروه شاهد، تیمار حاوی بایوفلاک، تیمار حاوی بایوفلاک و جلبک N. oculata، تیمار حاوی بایوفلاک و جلبک I. galbana و تیمار حاوی بایوفلاک و ترکیب هر دو جلبک بر ماهیان تیلاپیای انگشت قد با تراکم 15 قطعه در هر مخزن (با حجم آب گیری 150 لیتر) و بدون تعویض آب برای تیمارها در مدت زمان 60 روز انجام شد. بر اساس نتایج، بالاترین مقادیر مربوط به چربی فیله ماهیان، در تیمارهای حاوی بایوفلاک به دست آمد (05/0>p). تفاوت معنی داری در مقادیر وزن خشک و پروتیین لاشه در بین تیمارهای حاوی بایوفلاک مشاهده نشد (05/0<p)، ولی نسبت به گروه شاهد به طور معنی دار بیشتر بودند (05/0>p). میزان خاکستر در بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی دار نشان نداد (05/0<p). همچنین، بالاترین مقدار کربوهیدرات در تیمار شاهد مشاهده شد (05/0>p). بر اساس ارزیابی حسی فیله ماهیان تیلاپیا پرورش یافته در سازگان بایوفلاک و گروه شاهد، رنگ فیله، مزه، بافت، قابلیت جویدن و پذیرش کلی در بین تیمارهای مختلف تفاوت معنی دار نشان نداد (05/0<p). استفاده از 75 % جیره مورد نیاز برای تغذیه ماهیان تیلاپیا، در سازگان بایوفلاک سبب افزایش میزان پروتیین بدن نسبت به گروه شاهد شد. همچنین مقدار چربی نیز در اثر استفاده از این سازگان افزایش یافت. استفاده از جلبک های تک سلولی سبب افزایش میزان حجم بایوفلاک شده و بر ترکیب فیله ماهی تیلاپیای نیل موثر بود.
    کلیدواژگان: پروتئین، بایوفلاک، پارامترهای فیزیکوشیمیایی آب
  • آرش ندری، حجت الله علمداری* صفحات 57-66

    میوه بلوط به دلیل قیمت پایین به طور گسترده به عنوان غذای انسان و خوراک دام مصرف می شود. این میوه حاوی مقادیر زیادی تانن است. مقدار زیاد تانن سبب اختلال در فرآیند هضم می شود. هدف از این پژوهش کاهش میزان تانن قبل از مصرف بلوط در جیره غذایی بود. میوه خشک و فاقد پوسته بلوط به نسبت وزنی-حجمی یک به پنج در آب معمولی به مدت 24، 48 و 72 ساعت (به ترتیب تیمارهای 1، 2 و 3 بدون تعویض آب و تیمارهای 4، 5 و 6 با تعویض آب هر 12 ساعت یک بار) در دمای 50 درجه سانتی گراد خیسانده شد. سپس بلوط در دمای 60 درجه سانتی گراد به مدت 24 ساعت خشک، بعد آسیاب و با الک 250 میکرون غربال شد. بیشترین میزان اتلاف کل ترکیبات فنولی (34/93%)، ترکیبات فنولی غیر تاننی (83/95%) و تانن های متراکم (92/96%) و بیشترین افزایش قابلیت هضم پروتیین در تیمار 6 مشاهده شد (05/0>p). قابلیت هضم کربوهیدرات تنها در تیمار 2 بیش از شاهد بود و افزایش مدت خیساندن از 48 به 72 ساعت سبب کاهش معنی دار قابلیت هضم کربوهیدرات شد. خیساندن بلوط سبب افزایش معنی دار pH آن در تیمار 6 شد. مقدار pH بلوط هضم شده در صورت عدم تعویض آب، تفاوتی با شاهد نداشت، اما در صورت تعویض آب، بیش از شاهد بود. در مجموع، تیمار 6 به عنوان بهترین تیمار در فرآوری میوه بلوط با آب معمولی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ترکیبات فنولی، کپور معمولی، میوه بلوط، هضم پروتئین، هضم کربوهیدرات
  • رضا زارعی شمس آبادی، ابوالقاسم اسماعیلی فریدونی*، شیما مسعودی اصیل صفحات 67-79
    در این مطالعه اثر افزودن سطوح مختلف اسید آراشیدونیک (ARA; Arachidonic acid) در جیره کنسانتره و غذای زنده (ناپلیوس آرتمیا) بر شاخص های رشد و تولیدمثلی ماهی گورخری (Danio rerio) بررسی شد. تعداد 400 قطعه بچه ماهی جوان یک ماهه زبرا (با میانگین وزن اولیه 125/0 گرم) به طور کاملا تصادفی در 6 تیمار (هر کدام در سه تکرار) و در 18 آکواریوم 10 لیتری (با تراکم ذخیره سازی 15 قطعه ماهی در هر آکواریوم) توزیع شدند. ماهیان با جیره کنسانتره حاوی سه سطح از ARA (صفر، 1 و 2% در جیره) و ناپلیوس آرتمیا (مرحله اینستار 2) حاوی سه سطح از ARA (صفر، 1 و 2% ARA) به صورت روزانه به مدت 60 روز تا مرحله رسیدگی جنسی تغذیه شدند. نتایج آنالیز واریانس دوطرفه نشان داد که وزن نهایی بدن، درصد افزایش وزن بدن و شاخص های تولیدمثلی ماهیان مولد متاثر از عملکرد توام دو عامل (نوع غذا و سطح ARA) نبود (05/0>p). وزن بدن در ماهیان تغذیه شده با جیره کنسانتره حاوی 2% ARA به طور معنی دار بالاتر از دیگر تیمارها بود (05/0>p). بیشترین هماوری های مطلق، نسبی و شاخص گنادی به ترتیب در مولدین تغذیه شده با غذای کنسانتره فاقد ARA، ناپلیوس غنی شده با 1 تا 2% ARA و ناپلیوس غنی شده با 1% ARA حاصل شد (05/0>p). افزودن ARA در جیره کنسانتره فقط سبب تسریع رشد ماهی تا زمان رسیدگی جنسی شد، ولی زبراهای تغذیه شده با ناپلیوس غنی شده با 1% ARA به رغم وزن نهایی کمتر، دارای وزن گناد و هم آوری نسبی به مراتب بالاتری در مقایسه با دیگر گروه ها بودند (05/0>p). بر اساس نتایج و برای بهبود عملکرد تولیدمثلی پیشنهاد می شود که ماهی گورخری در دو ماه قبل از تکثیر با ناپلیوس غنی شده با 1% ARA در مراکز تکثیر تغذیه شود.
    کلیدواژگان: اسید آراشیدونیک، غذای کنسانتره، غذای زنده، رشد، شاخص های تولیدمثلی، زبرا گورخری
|
  • Masoumeh Machanlou *, Ali Hajibeglou, Abdolmajid Hajimoradlou Pages 1-9
    Probiotics as alternatives to chemicals and antibiotics have proven to be effective in promoting successful aquaculture. They can improve water quality, increase tolerance to stress, generate high-quality livestock, etc. The present study aimed to investigate the effect of adding Lactobacillus rhamnosus PTCC 1637 to water on the intestinal tissue of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. This experiment was performed in three treatments including 1: days 1 to 7; 2: days 1 to 20; and 3: days 1 to 60, by adding the bacterium at 106-107 CFU/mL into the water and also a control group. The above mentioned concentrations of the bacterium in group 1 were added on days 1, 3, and 5; in group 2, at every two days; and in group 3, from 1 to 20 on every other day, then from 20 to 60, once in four days. At the end of the experiment, intestinal alteration was examined. The results showed that the highest length (247.2 µm) and width of intestinal villi (70.6 µm) were related to the hatched egg group from 1 to 60 days (hatched egg part), while the lowest in the control group. There was no significant difference between the average width and length of the intestinal villi in other treatments compared to the control group. In general, the use of bacteria in the eyed eggs group (days 1 to 60 at a concentration of 107 CFU/mL) showed a more favorable result than in the alevin and fry groups. Finally, the direct addition of probiotics to the water effectively improved intestinal morphology in O. mykiss.
    Keywords: Alvin, Fingerling, Bacteria, probiotic, Hatched egg Intestinal
  • Asal Dabbagh *, Hossein Ouraji, Abdolsamad Keramat Amirkolaie, Zarbakht Ansari Pages 11-24

    In the present study, the effects of probiotic (0 and 1) in rainbow trout fed with different levels of soybean meal (SBM; 0, 20 and 40%) were evaluated on hematological and immune indices. A total of 300 fry with average initial weight of 20.05 ± 0.20 g by density of 25 fish per tank assigned to 12 tanks for 90 days. Blood was taken from fish on days 0, 45 and 90, afterward hematological and immune indices were estimated. According to hematological results in day 45, fish fed with SBM 0 demonstrated greatest number of white blood cells and hematocrit among treatments (p < 0.05). In day 90, the highest number of red blood cells was found in SBM 0 and SBM 20% containing probiotic (p < 0.05). Number of white blood cells significantly increased by adding probiotic to different SBM levels (p < 0.05). Hematocrit and hemoglobin concentrations decreased in fish fed with SBM 40% (p < 0.05). In addition, there were interaction between SBM × probiotic in white blood cells on day 90 (p < 0.05). According to immunological results in day 45, neutrophil burst activity (NBT) was elevated by adding probiotic to SBM levels (p < 0.05). The IgM and C3 levels were significantly enhanced by adding probiotic to SBM 0 and SBM 20%. In day 90, the highest NBT value was observed in SBM 0 (probiotic 0 and 1) and SBM 20% containing probiotic among groups (p < 0.05). Addition of probiotic to SBM 0 and SBM 20% caused the elevated lysozyme, IgM, C3 and C4 values (p < 0.05). Furthermore, interaction between SBM levels and probiotic indicated significant effects on NBT after 90 days (p < 0.05). It could be revealed from the current study that L. plantarum compensated some adverse effects of SBM replacement on blood and immune indices by enhancing immunity, hence higher replacement of SBM is not suggested without using probiotic.

    Keywords: Rainbow trout, Soybean meal, Lactobacillus plantarum, neutrophil burst activity, Blood indices, Immunology
  • Soheil Bazari Moghaddam *, Forouzan Bagherzadeh Lakani, Jalil Jalilpour, Mehdi Masoumzadeh, Alireza Shenavar Masouleh Pages 25-39

    This study was performed to evaluate the effects of two types of powdered extract Echinacea purpurea and Allium sativum on growth indices and survival rate of Huso huso during a two-month period. For this purpose, 210 juvenile with an average weight of 27.74 ± 0.26 g were randomly placed in 21 half-ton fiberglass tanks in seven different treatments with three replications, including a control group and three experimental groups of different amounts of E. purpurea powder extract (T1, T2 and T3: 250, 500 and 1000 mg kg-1) and three experimental groups of different amounts of garlic powder extract (T4, T5 and T6: 250, 500 and 1000 mg kg-1). At the end of the experiment, a statistically significant difference was observed between the treatments in the mean final weight, mean final length, final biomass, final production, fish weight gain, mean daily growth, body weight gain increase, specific growth rate and daily growth rate (p<0.05). These indices in the treatments had an increasing trend compared to the control and in T6 (1000 mg of E. purpurea powder extract per kg of food) which was significantly higher than in the other treatments (p<0.05). The feed conversion ratio in this treatment was also decreased significantly compared to other treatments (p<0.05). There was a significant difference in levels of ALP and LDH enzymes between treatments and control group (p<0.05). The highest level of ALP enzyme was in control group and T6, while the lowest level was in T4 (250 mg of E. purpurea powder extract per kg of food) (p<0.05). The highest level of LDH enzyme was observed in the control group and T6, however, the levels of ALT and AST enzymes were not significantly different between treatments and control group (p>0.05). The results showed that addition of 1000 mg turmeric powder extract per kg of food is more effective in improving growth indices.

    Keywords: Huso huso, Echinacea purpurea, Allium sativum, Growth, Liver Enzymes
  • Mohsen Asghari, Sakineh Yeganeh *, Mahmoud Hafezieh Pages 41-56
    Biofloc technology is a technique to maintain water quality by absorbing water nitrogen and converting it into the microbial protein. The purpose of this study was to investigate the effects of adding Nannochloropsis oculata and Isochrysis galbana on biochemical composition of biofloc and Nile tilapia (Oreochromis niloticus) fillet. This study was carried out using 5 treatments including control (T1), biofloc group (T2), treatments containing biofloc and N. oculata (T3), biofloc and I. galbana (T4), and biofloc and combination of both algae (T5) on Nile tilapia with a density of 15 fish per tank (with water intake volume of 150 liters) and in the system without water exchange in a period of 60 days. According to the results, the highest values of fish fillet fat were obtained in the treatments containing biofloc (p<0.05). No significant difference was observed in the dry weight and carcass protein values among the treatments containing biofloc (p>0.05); however, significantly highest compared to the control (p<0.05). The amount of ash did not show a significant difference among experimental treatments (p>0.05). Also, the highest amount of carbohydrates was observed in the control group (p<0.05). Based on organoleptic properties of tilapia fillets raised in the biofloc system and control treatment, fillet color, taste, texture, chew ability, and general acceptability did not exhibit any significant differences among different treatments (p>0.05). Using 75% of the feeding required for tilapia in the biofloc system caused an elevation in body protein compared to the control treatment. In addition, the amount of fat also upraised due to the employment of this system. Using single-celled algae resulted in an increase in the amount of biofloc and an effect on the composition of Nile tilapia fish fillets.
    Keywords: protein, Biofloc, water physicochemical parameters
  • Arash Nadri, Hojjatollah Alamdari * Pages 57-66

    Oak acorn is widely used as human food and animal feed. This fruit contains considerable amounts of tannin. A large amount of tannin causes a disturbance in the digestion process. The aim of this study was to reduce the amount of tannin before consuming oak acorn in the diet. Dry and de-hulled acorns were soaked in tap water (1:5; w/v) for 24, 48 and 72 h (treatments 1, 2 and 3 without water exchange and treatments 4, 5 and 6 with water change every 12 h, respectively) at 50 °C. Then acorns were dried at 60 °C for 24 h, milled and sieved with a 250-micron sieve. The highest loss of total phenolic compounds (93.34%), non-tannin phenolic compounds (95.83%) and condensed tannins (96.92%) and the highest increase in protein digestibility were observed in treatment 6 (p<0.05). Carbohydrate digestibility only in treatment 2 was higher than the control, and the increased soaking time from 48 to 72 h caused a significant decrease in the digestibility of the carbohydrate. Acorn soaking caused a significant elevation in pH in treatment 6. The pH value of digested acorn was not different from the control when water was not changed, however, it was higher than the control when water was changed. In general, treatment 6 is recommended as the best treatment in acorn processing with tap water.

    Keywords: carbohydrate digestion, Common carp, oak acorn, Phenolic compounds Protein digestion
  • Reza Zarei Shamsabadi, Abolghasem Esmaeili Fereidouni *, Shima Masoudi Asil Pages 67-79
    In this study, the comparative effects of arachidonic acid (ARA) enrichment of the concentrated food and live feed (Artemia nauplius) were investigated on growth rate and reproductive indices in zebrafish (Danio rerio). Thirty-day-old juveniles (n = 400, with an average initial weight of 0.125 g) were randomly distributed in six treatments (each in three replicates) in eighteen 10-L aquariums (with a stocking density of 15 juveniles per aquarium). Fish were fed with concentrated diet containing three levels of ARA (0, 1 and 2% in the diet) and live feed (Instar II Artemia nauplii) in three levels of ARA (0, enriched with 1% and 2% of ARA) for 60 days until sexual maturity. The results of Two-Way ANOVA showed that the final body weight, body weight gain rate (%), and female’s reproductive indices were not affected by the combined effects of two factors; food type and ARA levels (p>0.05). Body weight in fish fed with concentrated diet containing 2% ARA was significantly higher than compared with the other treatments (p<0.05). The highest absolute and relative fecundities, and gonadosomatic index were obtained in females fed ARA-free concentrated diet, the enriched- Artemia with 1-2% ARA, and the enriched- Artemia with 1% ARA (p<0.05), respectively. The ARA enrichment in the concentrated diet only accelerated the growth rate of fish until sexual maturity for breeding. However, fish fed the enriched- Artemia with 1% ARA exhibited higher gonadal weight and much higher relative fecundity compared to other groups despite lower final weight (p<0.05). Based on the results and in order to improve the female’s reproductive performance in zebrafish hatcheries, it is suggested that fish fed the enriched Artemia with 1% ARA two months before reproduction.
    Keywords: Arachidonic acid, Concentrated food, Live feed, Growth, Reproductive indices Zebrafish